Op-ed: Preserve the Archives of the Yugoslavia Tribunal

My op-ed together with Richard Wilson appeared in the Dutch newspaper NRC today.

You can find the full op-ed below and on the NRC website, both in Dutch:

https://www.nrc.nl/nieuws/2016/04/04/behoud-het-archief-van-het-joegoslavietribunaal-1606393-a962218

Behoud het archief van het Joegoslaviëtribunaal

Depot Joegoslaviëtribunaal is van grote waarde, schrijven Saskia Baas en Richard A. Wilson.

Op dit moment rondt het Tribunaal de laatste zaken af en bereidt het zich voor op het in 2017 definitief sluiten van de deuren. Het is echter nog onduidelijk of het depot bewaard zal blijven en of de materialen toegankelijk zullen worden gemaakt voor het publiek. Nieuwe brandhaarden eisen de aandacht op, en weinig leden van de Verenigde Naties bekommeren zich om de nasleep van de oorlogen in de Balkan. Bovendien heeft het Tribunaal de internationale gemeenschap al veel geld gekost en er is weinig enthousiasme voor investeringen in een duurzaam en toegankelijk archief. Daarmee dreigt een bijzondere collectie materialen verloren te gaan. Er zijn drie belangrijke redenen waarom dit moet worden voorkomen.

Allereerst bevat het depot informatie die nabestaanden van slachtoffers kan helpen bij het uitzoeken van wat er met hun dierbaren is gebeurd. Hoewel de meeste slachtoffers van de oorlogen zijn geïdentificeerd en begraven, zoeken veel familieleden nog altijd naar informatie over de precieze omstandigheden waaronder slachtoffers zijn omgekomen. Zij verdienen het om toegang te krijgen tot bronnen van het Tribunaal. Zo kunnen ze antwoorden vinden die nodig zijn bij de verwerking van hun verdriet. Dat archieven een dergelijke functie kunnen vervullen, wordt bewezen door het Duitse Holocaustarchief in Bad Arolsen. Meer dan zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog behandelt dit archief nog jaarlijks duizenden verzoeken van nabestaanden.

Ten slotte kan een toegankelijk archief helpen de vrede in de Balkan te bewaren. Zonder een proces van nationale verzoening zal de regio kwetsbaar blijven voor nieuw geweld. Verzoening gaat hand in hand met waarheidsvinding; de archieven van het Tribunaal kunnen daar een bijdrage aan leveren. Het achterhalen van de waarheid bemoeilijkt zowel ontkenning van de gepleegde misdaden als politieke manipulatie van de geschiedenis.

De internationale gemeenschap moet zich sterk maken voor beleid dat behoud van en toegang tot het archief garandeert. Dit kan betrekkelijk eenvoudig zijn en hoeft niet met hoge kosten gepaard te gaan: de meeste materialen zijn gedigitaliseerd. Het Tribunaal kan hiervoor ondersteuning vragen aan vergelijkbare archieven, zoals het Holocaustarchief.

Met de gerechtigheid voor slachtoffers van Karadzic en andere oorlogsmisdadigers heeft het Joegoslaviëtribunaal geschiedenis geschreven. Het is nu van belang te zorgen dat de erfenis van het Tribunaal bewaard blijft, zodat die geschiedenis niet wordt uitgewist.

Back to Top